De koreanske ejendomsinvestorer, som i nogen tid har købt ejendomme i USA og Australien, vender nu i stigende grad blikket mod Europa. De stabile markeder i Nord ligger højt på listen og Danmark er ligeledes indtaget.
I 2018 strømmede koreansk kapital ind på de europæiske ejendomsmarkeder som aldrig før; i alt € 6,8 mia., med hovedvægten på kontor (90%), og resten inden for logistik og alternative sektorer.
Mens koreanske offshore-ejendomsinvesteringer kan virke som et nyt fænomen i Europa, har de koreanske investorer faktisk investeret i de amerikanske og australske markeder i nogen tid. Deregulering af Asset Management virksomheder og investeringsbankernes lancering af nye finansieringsmuligheder har bidraget direkte til stigningen i koreanske investeringer uden for landets grænser. Den ugunstige valutakurs over for den amerikanske dollar og finansieringsmarkederne har dog bidraget til at omdirigere kapitalen til Europa.
Storbritannien, og London i særdeleshed, har virket som en magnet på de koreanske investorer, hvor de har investeret for ca. € 3,5 mia. i 2018 – næsten seks gange mere end i 2017. Koreanerne investerer generelt i lavrisiko aktiver med et stabilt og langt cash flow fra en eller flere lejere. Kontor og logistik ligger øverst på ønskesedlen, selv om der er stigende efterspørgsel efter nye og alternative sektorer som hoteller, datacentre og studenterboliger.
Det danske marked tiltrækker også den koreanske kapital
I Nordeuropa har koreansk kapital ligeledes efterspurgt både kontor- og logistikejendomme og koreanske investorer har stået bag flere off-market handler i Finland og Danmark.
Hos Cushman & Wakefield │RED nikker man genkendende til udviklingen. ”Allerede for to år siden besøgte en af de største Sydkoreanske investorerne København med henblik på at afdække investeringsmuligheder, men idet de alene ville foretage investeringer på over 1 mia. ad gangen, vurderede de, at det danske marked var for illikvidt. Men særligt det stabile politiske miljø, den generelle økonomiske vækst samt den lave finansieringsrente via det danske realkreditsystem er faktorer, som tiltaler de Sydkoreanske investorer,” siger Managing Partner hos RED, Nicholas Thurø.
Sydkoreanske AIP Asset Management trådte eksempelvis ind på det danske kontormarked i 2018, hvor de, i årets fjerdestørste kontorhandel, købte en stor kontorejendom i Søborg med Novo Nordisk som lejer. Ifølge AIP Asset Managements danske repræsentation har den koreanske investor yderligere 1,5 mia. øremærket danske kontorejendomme.
Koreanske investeringer i Europa ventes at stige markant i 2019
Cushman & Wakefield forventer, at den koreanske kapital vil finde vej til nye europæiske markeder i 2019 og ser øget aktivitet i Nord- og Sydeuropa samt Central- og Østeuropa. Denne tendens er drevet af pres på afkastet i Vesteuropa og diversificering af koreanske porteføljer. Hertil kommer, at koreanske investorer kan opnå højere afkast her med en rente- og valutapræmie.
Hos både RED og Cushman & Wakefield, forventer investeringseksperterne, at koreansk kapital fortsat vil fokusere på Norden i 2019. ”Under forudsætning af, at ingen betydelig makroøkonomisk begivenhed påvirker ejendomsmarkederne og den nuværende kurssikring negativt, er vi overbeviste om, at den koreanske kapitalbølge vil fortsætte i år og at vi vil se flere koreanske transaktioner i Norden,” siger Nicholas Thurø.