Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K
Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K|CVR-nr.: 30 53 49 99|Telefon: +45 33 13 13 99|E-mail: red@red.dk

Større forskelle i kontorlejen i 2023

#Pressemeddelelser

RED har med udgangspunkt i data fra Ejendomstorvet analyseret udviklingen i udbudslejen for mere end 1,5 mio. m² kontorlejemål beliggende i Københavnsområdet fra 2022 til 2023 – og der viser sig store forskelle i udviklingen.

I 2023 blev der udbudt mere end 800.000 m² kontorlejemål i de belyste områder (områderne er vist på kortet nedenfor) mod knap 750.000 m² i 2022. Mens det nok ikke overrasker nogen, at udbudslejen inkl. drift er højst i de centralt beliggende bydele (med Nordhavnen som det absolut dyreste område), så viser der sig store forskelle i udviklingen i udbudslejen områderne imellem. Selvfølgelig skal man i denne sammenhæng huske, at der fra år til år kan være forskel i standarden og beliggenheden af kontorlejemålene, som udbydes indenfor det givne område, hvorfor man ikke kan aflæse udviklingen som en egentlig markedslejeudvikling, men nærmere som en tendens for udviklingen.

Nordhavnsområdet, som strækker sig fra Amerika Plads til Nordhavnen, udviser en stigning i den gennemsnitlige udbudsleje på hele 14%. Området er desuden det område, hvor det dyreste lejemål er blevet på udbudt (udbud til en bruttoleje på ca. 3.100 kr. pr. m²).

Det trækker naturligvis op i gennemsnitslejen, når der i Nordhavn udbydes et kontorlejemål i Marmormolen på 25.000 m² til en bruttoleje på ca. 3.100 kr. pr. m², da dette lejemål alene udgør 44% af det samlede udbud i Nordhavn. Ser man bort fra Marmormolen, så var gennemsnitslejen i Nordhavn mere eller mindre den samme i 2023 som i 2022.” udtaler Anne Sofie Ravn Christensen, Head of Research fra RED for netop at understrege, hvordan enkelte lejemål kan påvirke tallene.

Men betragter man udviklingen i de forskellige områder, så er tendensen klar – de centralt beliggende områder har udviklet sig mere positivt end områderne langs ring 3. Dette er i tråd med lejerefterspørgslen, hvor RED oplever, at lejerne i dagens marked stiller ufravigelige krav til deres lejemål – både i forhold til lejemålenes beliggenhed og de fysiske rammer.

I forhold til beliggenheden er fokus på de centrale placeringer med let adgang til Metro eller S-tog, og i forhold til de fysiske rammer er forhold som bæredygtighed, indeklima, fællesfaciliteter og fleksibilitet i fokus” fortæller Anders Krogh, Partner med ansvar for kontorudlejning hos RED.

I 2024 forventer RED at se en fortsat polarisering af lejemarkedet, hvor der forventes større stabilitet på de bedste placeringer og et pres på yderområderne.

 

Kilde: Ejendomstorvet, med tilvirkning fra RED.

 

For yderligere information:

Anders Krogh, Partner
ak@cw-red.dk
25 15 80 02