Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K
Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K|CVR-nr.: 30 53 49 99|Telefon: +45 33 13 13 99|E-mail: red@red.dk

Præmien på ejendomsinvesteringer i Danmark trækker fra resten af Europa

#Analyse #Investering

En kombination af billige låneomkostninger og et relativ høj afkastkrav gør Danmark et attraktivt land for ejendomsinvestorer. Det kunne Cushman & Wakefield fastslå i en undersøgelse over afkastkrav og låneomkostninger i Europa, som de præsenterede ved deres Nordic Investment Conference.

Ejendomsmarkedet har hen over den seneste periode været stabilt med en moderat positiv vækst indenfor alle segmenterne. Det betyder, at man har oplevet en nøjsom stigning i investeringsvolumen og en kontinuerlig vækst i lejeniveauer. I Norden ses en stigning i lejeniveauer på 4,6 pct. og Tyskland 2,6 pct. I forhold til investeringsvolumen oplevede Norden en stigning på 5 pct. og Tyskland 2,6 pct. Den fortsatte stabile fremgang på ejendomsmarkedet har resulteret i, at afkastkravet gradvist er presset i bund i stort set hele Europa.

STØRST PRÆMIE I DANMARK END RESTEN AF NORDEN

Trods de førnævnte lave afkastkrav i Europa, er Danmark ét af de lande med højest præmie ved investering i ejendomme. Det skyldes, at man i Danmark kan få et relativt højt afkast i forhold til både lånerenter og alternativrenter. I Danmark er den gennemsnitlige præmie i forhold til låneomkostninger 3,4 pct. med udgangspunkt i en 5 års rente og gennemsnitlig marginal på 125 basispoint.

Partner i Cushman & Wakefield RED Lior Koren påpeger ”Cushman & Wakefields undersøgelse er interessant i den forstand, at den bekræfter vores selling point omkring det danske marked – nemlig at den billige realkredit er med til at løfte de ellers relativt lave ejendomsafkastet til et meget konkurrencedygtigt niveau.”

I Sverige og Norge er spændet til lånerenten også fornuftig. Dog er præmieren en del lavere i kontrast til Danmark. I Norge er den henholdsvis 2,19 pct. point lavere og i Sverige 1,01 pct. lavere. Lior Koren forklarer yderligere ”Medregner man også de lave transaktionsomkostninger og valuta hedging omkostninger har det danske marked, efter min mening, et klart forspring til vores nordiske søsterlande, hvis man ser det fra udenlandske investorers perspektiv. Man kan endvidere også sige, at Cushman & Wakefields undersøgelse lægger et relativt konservativt niveau for bidragssatser, hvilket betyder at afkastspændet i forhold til låneomkostninger reelt er større, end det fremgår her.”

DEN LAVE ALTERNATIVRENTE

I Danmark får man absolut den største præmie i forhold til statsobligationen, trods det at andre lande, såsom Polen tilbyder højere ejendomsafkast. Det skyldes, at man i Danmark, i en længere periode, har opereret med en risikofri rente, som bevæger sig omkring nul. Derfor vælger flere investorer at søge mod aktiver, såsom ejendomme, som i øjeblikket giver et positivt og inflationssikret afkast.

En kombination af billige låneomkostninger, en relativt høj risikopræmie i forhold resten af Europa og Norden og ikke mindst økonomisk stabilitet gør det danske ejendomsmarked yderst attraktivt at investere i.