Ved hjælp af BIG data vil fremtidens kognitive bygninger hjælpe virksomheder og deres medarbejdere med alt fra miljøforbedringer til kaffebrygning. En brugervenlighed, som vil gavne virksomhedernes økonomi på bundlinjen.
I Amsterdam ligger the Edge, som til dagligt huseres af medarbejdere i det verdensomspændende revisions- og konsulenthus, Deloitte. Den 40.000 kvadratmeter store kontorbygning går for at være verdens smarteste og mest avancerede af sin slags. Et kig ind i the Edge er med andre ord et kig ind i fremtiden, og et indblik i den teknologi, som vi i fremtiden skal arbejde side om side med.
Det grundlæggende princip hos the Edge er, at man har udviklet en platform til bygningen, og en bruger-app til medarbejderne som har deres daglige gang i bygningen. Disse platforme integrerer og analyserer data fra sensorer og andre enheder, der er installeret i bygningens døre, vinduer, stole, mødelokaler og klimaanlæg. De pågældende data bruges til at optimere medarbejderservicen og skabe en bedre forståelse af, hvordan brugeren anvender bygningen.
Med andre ord er man altid forbundet til teknologien. Når du står op, gennemgår app’en din kalender, og når du ankommer til the Edges p-kælder, er der nummerpladegenkendelse, som gør, at du bliver dirigeret til en ledig parkeringsplads i nærheden af en elevator, som kan føre dig op til det område, hvor du har din første arbejdsopgave. Derefter finder app’en din arbejdsstation, fordi i the Edge har man ikke sit eget skrivebord – på vejen derhen kan du snuppe din fortrukne kop kaffe, som allerede står klar. Desuden kender app’en til dine præferencer, når det kommer til lys og rumtemperatur, som den løbende regulerer.
Økonomisk incitament for virksomhederne
Kognitive bygninger er stadig i udviklingsstadiet, hvorfor bygninger med teknologi tilsvarende den som eksisterer i the Edge, anses som pionerarbejde indenfor smarte bygninger og Internet of Things. Tiden, hvor kognitive bygninger bliver allemandseje, ligger altså stadig nogle år ude i fremtiden. Men der er ingen tvivl om, at den tid nok skal komme.
Anders Krogh, Head og Office Letting hos Cushman & Wakefield│RED fortæller, at det er svært at definere et skel for, hvornår en bygning kan kategoriseres som kognitiv. Han understreger, at vi i Danmark ikke har bygninger, som teknologisk set nærmer sig the Edge. Dog peger han på en tendens, hvor virksomheder i højere grad er begyndt at efterspørge bygninger med smarte løsninger, hvilket der er flere grunde til.
”Først og fremmest er der hele fordelen i at kunne udnytte pladsen mest effektivt, så man ikke har en spildplads. I dag vil alle gerne optimere sig mest muligt og have så lidt spildplads som muligt. For i sidste ende handler det om økonomi”, siger Anders Krogh.
Derudover er der hele det miljømæssige perspektiv og den grønne profil, som er noget, virksomheder er begyndt at vægte rigtig tungt. Flere steder i København står der blandt andet bygninger, som benytter havvand til kølesystemer i ejendommene.
”De miljørigtige løsninger handler i høj grad om virksomhedens CSR-profil, og det signal, man ønsker at sende udadtil. Kognitive og smarte bygninger er mere miljørigtige, da de tilpasser temperaturen og slukker lyset, når der ikke er nogen til stede. Det medfører selvfølgelig økonomiske besparelser på varme, strøm og lignende”, fortæller Anders Krogh.
IoT’s udbredelser bliver afgørende
Kognitive bygninger er stadig i sin spæde start, og udbredelsen vil komme i takt med Internet og Things indtog. Teknologien vil ændre måden vi kører bil på, måden vi handler ind på og vil utvivlsomt også ændre måden vi går på arbejde på. Ligesom i the Edge vil vi i fremtiden se bygninger, som bliver drevet af Internet of Things-løsninger, der vil bidrage med data til optimering af brugerens dagligdag.
”Moderne mennesker er vilde med teknologi, og vil gerne hjælpes af smarte løsninger. Men i dansk kontekst mangler vi at se, at der bliver bygget bygninger, hvor alt den teknologi der registrerer og måler på mange elementer er bygget ind. Det bliver næste step, og der er vi i grundniveauet ikke endnu”, slutter Anders Krogh.