Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K
Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K|CVR-nr.: 30 53 49 99|Telefon: +45 33 13 13 99|E-mail: red@red.dk

2021 overgik 2017 – historisk høj transaktionsvolumen

#Pressemeddelelser

Cushman & Wakefield | RED har i samarbejde med ReData har opgjort transaktionsvolumen for 2021 til 106 mia. kr. Det er den højeste volumen på det danske marked nogensinde, og sætter en tyk streg under den likviditet og kapitalrigelighed, markedets aktører har fremhævet hele året.

Pænt over de magiske 100 mia.

I 2017 toppede transaktionsvolumen med ca. 91 mia. kr., og i de efterfølgende år blev denne ikke overgået trods stor aktivitet og en række meget store handler. Coronaåret 2020 tog fart mod slutningen, og det momentum fortsatte ind i 2021, der i alle årets fire kvartaler blev et meget aktivt år.

”Oftest ser vi en klar afmatning i sommermånederne, men i år var det som om, investorerne havde så mange transaktioner i pipeline og nye processer at starte op, at også juli måned blev en måned med fuld fart på og handler for næsten 11 mia. kr.” siger Nicholas Thurø, managing partner i RED. ”Det var også året, hvor vi som rådgivere og mæglere skulle være meget skarpe på timing og type af proces, da vi vidste, at investorerne havde rigtig mange sager på deres bord, og de prioriterede derfor benhårdt i hvilke sager, de kunne og ville bruge ressourcer på”.

De magiske 100 mia. kr. blev nået, og RED forudser, at det også bliver en foreløbig top, ligesom 2017 tidligere var det.

”Selvom der fortsat er stor kapitalrigelighed, et buldrende boligmarked, et stærkt kontor- og logistikmarked og et retailmarked, der så småt er ved at komme i omdrejninger igen, bliver det svært for investorerne at finde kvalitetsprodukter nok til at sætte ny rekord allerede i 2022” mener Nicholas Thurø. ”Boliger driver fortsat volumen, og vi har i år set investorerne bevæge sig længere og længere ud af risikokurven for at finde aktiverne, og priserne er presset godt op”.

Boliger, boliger, boliger

Præcis som i 2020 udgjorde boligejendommene mere end halvdelen af transaktionerne.Efterspørgslen i boligsegmentet er bred, og der er investorer til alle typer boliger: nyopførte, forward-salg, OMK-boliger, ungdomsboliger og seniorboliger. Efterspørgslen er bestemt også til stede i de øvrige segmenter, men her er den væsentligt mere snæver. I kontorsegmentet efterspørges prime-beliggenheder eller upcoming city-beliggenheder og i retailsegmentet er det de sikre cash-flow fra f.eks. supermarkeder på lange lejekontrakter, der er på investorernes ønskelister.

De store handler domineret af udenlandsk kapital

Ser man på transaktionsvolumen i 2021 var denne mere eller mindre ligeligt fordelt mellem danske og udenlandske investorer. Ser man på derimod på antallet af handler stod de danske investorer for næsten 90% af de 2.144 handler som ReData har registreret i 2021. Markedet var således igen kendetegnet ved, at de danske investorer stod for størstedelen af de mindre handler, hvorimod de udenlandske investorer stod for størstedelen af de store handler. Dette vidner om, at der fortsat skal være tale om projekter (eller porteføljer) med en vis volumen for at tiltrække udenlandsk kapital.

”Det er, som det har været i mange år, udbuddet i det danske marked, der definerer, hvor meget der kan handles” siger Nicholas Thurø. ”Norden er et højt prioriteret område for mange af verdens største investorer, og for dem handler det blot om, hvorvidt der er tilstrækkeligt med gode aktiver at investere i, for pengene er sådan set allokeret. I 2021 var der 105 handler til + 200 mio. kr. svarende til en samlet volumen på knap 58 mia., hvoraf 65% var udenlandsk kapital.Flere konsolideringer på vej

Investorerne finder alternative ruter til opbygning af stor volumen. Vi har blandt andet set AP Pensions køb af Bostad, Heimstadens køb af Akelius’ boligportefølje og Oxford Properties Groups køb af hele M7’s danske portefølje – og der vil være mere af samme skuffe på vej.

”For mange, især nye udenlandske investorer, er det meget attraktivt at entrere markedet via en ”platform deal”, hvor asset management allerede er på plads, og der er en historik for porteføljen” mener Nicholas Thurø ”og den præmie investorerne er villige til at betale for at allokere meget kapital på én gang i et set-up der kører, kan gøre det attraktivt for nogle af de danske ejendomsselskaber og fonde at overveje et salg”.

For yderligere information:

Nicholas Thurø, Managing Partner
Mail: nt@cw-red.dk
Tlf.: 26242040