Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K
Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K|CVR-nr.: 30 53 49 99|Telefon: +45 33 13 13 99|E-mail: red@red.dk

Shoppingcentre fortsat eftertragtet

#Analyse #Trends

Imens markedet for shoppingcentre i USA er under hårdt pres, blev 2017 et rekordår for danske shoppingcentre-transaktioner. USA, der har verdens højeste koncentration af shoppingcentre, oplever i denne tid en stor konkurrence fra Amazon og andre E-handels-aktører, hvilket har ført til et udfordret marked, hvor blandt andre storbanken Credit Suisse spår, at 25% af alle amerikanske shoppingcentre vil forsvinde i nærmeste fremtid.

Cushman & Wakefield | RED registrerede i 2017 danske shoppingcentre transaktioner for imponerede 9,6 mia. kr. og investorerne sendte dermed et klart signal om, at de frygtelige tilstande på det amerikanske marked ikke forventes at gøre sig gældende i Danmark.

”Planloven har begrænset antallet af shoppingcentre i Danmark, og det modvirker i disse år truslen fra E-handel. Internethandlen skal dog stadig tages alvorligt, idet vi forventer at danskerne fremadrettet vil foretage en større andel af deres retail-indkøb online. Den danske retail industri er derfor nødt til at tilpasse sig de fremtidige tendenser som forandrer industrien. Når det er sagt, er der dog også nye teknologiske muligheder for shoppingcentre, som skal identificeres og udnyttes” forklarer managing partner Nicholas Thurø fra Cushman & Wakefield | RED.

Eksempelvis kan teknologien Augmented Reality (AR) i fremtiden være med til at forbedre den fysiske shopping oplevelse, samtidig med at Big Data kan skabe et bedre grundlag for shoppingcentre ejere i deres optimering og styring af det daglige kunde-flow i centret.

E-handlen i Danmark er vokset stødt igennem flere år, og udgør nu ca. 10% af den samlede retail handel i Danmark, og det forventes at e-handel-andelen stiger yderligere i de kommende år. Den øgede konkurrence fra e-handel kan mærkes hos de fysiske butikker, og det har også ført til et større fokus på at give kunden en bedre oplevelse i butikken, som kunden ikke kan få online. Samtidig er der også stort fokus på at skabe bedre sammenhæng imellem e-handel og den fysiske butik – såkaldte omnichannel-markedsføring.

”I øjeblikket ser vi en tendens til, at der gradvist kommer færre fysiske detailbutikker, men dem som forbliver, vil i højere grad have fokus på at højne oplevelsen for kunderne således, at man i de fysiske butikker for en ekstra oplevelse. Det er både lejere og udlejere meget opmærksomme på, og derfor arbejdes der også de to parter imellem ihærdigt på at skabe bæredygtige løsninger og koncepter, som fremover vil betyde, at butikkerne har de bedst mulige vilkår for at skabe omsætning, hvilket i sidste ende er det ultimative mål for både lejer og udlejer” siger Head of Retail Kristian Vinggaard fra Cushman & Wakefield | RED.

I takt med den voksende e-handel forventer vi også at shoppingcentre ejerne gradvist vil forsøge at tilføje flere e-handel resistente lejere. Her vurderes F&B-kategorien (restauranter og café) at være særligt vigtig, mens også lejere som fitnesscentre, apoteker og convenience i mindre grad er udsat for konkurrencen fra E-handel.