Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K
Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K|CVR-nr.: 30 53 49 99|Telefon: +45 33 13 13 99|E-mail: red@red.dk

Udenlandske investorer har købt færre retailejendomme i 2018

#Analyse #Investering

Ifølge ny rapport fra Cushman & Wakefield │ RED er investeringer i retailejendomme det kommercielle segment, som har oplevet den største opbremsning i aktiviteten. RED forventer at se færre, men mere specialiserede investorer i fremtiden.

Danske investorer køber op – mens de udenlandske investorer har sænket tempoet

Især den udenlandske kapital havde mindre appetit på retail i 2018, idet deres investeringsvolumen faldt fra 7,7 mia. kr. i 2017 til 3,5 mia. kr. i 2018. Danske investorer øgede derimod deres volumen i retail- segmentet fra 2,4 mia. kr. i 2017 (ekskl. handlen mellem Danica/ ATP) til 5,1 mia. kr. i 2018. Ser vi på de udenlandske investorers aktivitet i 2018, er investeringerne uden for Storkøbenhavn faldet markant fra 5,1 mia. kr. i 2017 til lige under 1 mia. kr. i 2018.

København dominerer retailinvesteringerne

Med 39% af den samlede volumen, er Københavns Kommune det geografiske område med højest aktivitet, mens Fyn og den øvrige del af Jylland (ekskl. Aarhus) står for imponerende 32% af volumen (knap 2,7 mia. kr.). Denne meget store andel skal dog ses i lyset af Danske Shoppingcentre´s køb af herningCentret til over 1 mia. kr, som ligeledes placerer Danske Shoppingcentre øverst på listen over retailinvestorer i 2018. DADES køb af Coops Mega Syd portefølje for 900 mio. kr. placerer selskabet på listens andenplads. Hines’ køb af Freja Ejendommes portefølje på Købmagergade for 845 mio. kr. placerer den amerikanske investor på listens tredjeplads. Tyske Aachener Grundvermögens køb af Købmagergade 45-47 for 565 mio. kr. ligger på listens fjerdeplads og BankInvests køb af 10% af PFA’s portefølje placerer dem på listens femteplads, idet retailandelen af porteføljen, ifølje RED’s beregninger, udgør ca. 500 mio. kr. Dermed er tre af de fem mest aktive investorer, målt på volumen, danske i 2018.

Mere specialiserede investorer i fremtiden

RED foretager to gange årligt en forventningsundersøgelse blandt de største og mest aktive investorer i Danmark. Over det seneste år er deres syn på retail-sektoren blevet markant mere pessimistisk – både for så vidt angår den forventede efterspørgsel fra lejernes side og prisudviklingen. I 1. kvartal 2019 forventede størstedelen af de adspurgte investorer lavere efterspørgsel efter retail-ejendomme, ligesom størstedelen forventede stigende afkast – svarende til faldende priser på retail-ejendomme.

”Køb af retail-ejendomme er ikke kun investering i fast ejendom. Det er investering i en aktivklasse, som fremover vil kræve endnu mere aktiv forvaltning, erfaring og løbende investeringer, i takt med at retailmarkedet forvandles og tilpasses det stigende fokus på digital strategi og oplevelser. Vi forventer  derfor, at man vil se færre retail-investorer i fremtiden, men at de bliver mere professionelle og specialiserede” siger Managing Partner Nicholas Thurø fra RED.

Hos RED forventer man i 2019 at se størst efterspørgsel efter butikslejemål i København og Aarhus og primært mindre enheder på 50-250 m². Ejerne af shoppingcentre vil have fokus på at skabe øget kundeflow gennem udvidelse af oplevelser, services og som distributionshub for omnichannel.

Læs hele RED Danish Investment Atlas her.