Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K
Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K|CVR-nr.: 30 53 49 99|Telefon: +45 33 13 13 99|E-mail: red@red.dk

Blød landing med boliger i førertrøjen

#Analyse #Investering

Efter et 2023 hvor der var stor nedgang i transaktionsvolumen for andet år i træk, så håber markedsaktørerne på et 2024 med en større aktivitet. RED forventer at se en øget aktivitet i 2024 – men dog ingen ketchupeffekt.

2023 var et år, hvor både køberne og sælgerne var afventende og reelt et år med en meget lang blød landing. RED forventer, at den bløde landing vil fortsætte i 2024, men de forventer også, at hjulene langt om længe vil ramme landingsbanen, og at køberne og sælgerne i højere grad vil finde enighed om værdierne. RED forventer dog ikke, at det vil resultere i en ketchupeffekt i aktiviteten – men derimod et marked, hvor aktørerne vil føle sig frem og være opmærksomme på alle signaler.

Forventningerne skyldes at fast ejendom er gået fra at være en aktivklasse, hvor volumen og gearing skabte høje afkast på tværs af alle segmenter, til at være en aktivklasse, hvor investorerne nu skal riffelskyde og finde de ejendomme, hvor sikkerheden i cash flowet og sandsynligheden for en positiv lejeudvikling er til stede, da det er altafgørende for totalafkastet.

Aktørerne vil derfor placere deres kapital i de aktiver, som de har den største tiltro til. Spørgsmålet er derfor, hvilke aktiver det er?

Væksten i lejen er helt afgørende for den gode investeringscase. Hvis man ser på, hvor stor en andel af investorerne der forventer lejevækst i de forskellige segmenter, så ser vi her meget tydeligt, at forventningerne er lavest til retail og størst til boliger i København – hvor hele 49% af investorerne forventer lejevækst. Det er dog ikke i hele landet, at investorerne har positive forventninger til lejeudviklingen for boliger – faktisk har investorerne meget lave forventninger til lejevækst i både provinsen og særligt Aarhus.


Kilde: Cushman & Wakefield | RED – baseret på besvarelse fra 115 af de største investorer på det danske marked.

Udover lejetilvækst er det vigtig at investere i et segment, hvor der ikke er forventninger om, at afkastet skal stige yderligere – da det vil medføre prisfald. Betragter vi investorernes besvarelser på spørgsmålene om, hvor mange der forventer, at afkastene forsat skal stige (og dermed at priserne fortsat skal falde) i de enkelte segmenter, så er tilliden igen lavest til retail, hvor over 30% af investorerne fortsat forventer prisfald. I de øvrige segmenter er investorerne mere optimistiske, da det kun er 22% for kontor og 14% for logistik og bolig, som forventer, at priserne fortsat skal falde.


Kilde: Cushman & Wakefield | RED – baseret på besvarelse fra 115 af de største investorer på det danske marked.

Skal man forudse 2024 med udgangspunkt i investorernes forventninger, så vil boliger i København være det segment med den bedste lejeudvikling og med mindst sandsynlighed for yderligere priskorrektioner, hvilket også er RED’s forventning.

”Vi vil se en højere transaktionsvolumen i 2024 – men fortsat forsigtige investorer – og alt tyder på, at boligsegmentet igen bliver det segment, som flest investorer har appetit på” fortæller Nicholas Thurø ved præsentationen af RED Investment Atlas.

For yderligere information:

Nicholas Thurø, Managing Partner
Mail: nt@cw-red.dk
Tlf.: 26 24 20 40