Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K
Cushman & Wakefield | RED| Amaliegade 3, 5. sal, 1256 København K|CVR-nr.: 30 53 49 99|Telefon: +45 33 13 13 99|E-mail: red@red.dk

Boligtransaktioner genvinder fodfæstet

#Analyse #Investering

Selvom investeringsvolumen for første halvår ikke kunne matche de foregående fantomår, 2017 og 2018, er der ingen grund til at slå søm i ligkisten for det danske ejendomsmarked endnu. Aktiviteten i boligsegmentet er steget i forhold til årets første kvartal og flere store handler ventes i andet halvår.

Ifølge vores seneste rapport Investment Update Q2 2019 er der i første halvår 2019 handlet kommercielle ejendomme i Danmark for ca. 23 mia. kr., hvilket er en tilbagegang på 35% i forhold til de 35,5 mia. kr., der blev handlet for første halvår af 2018. ”På trods af denne tilbagegang ligger transaktionsvolumen i andet kvartal næsten 50% højere end i årets første kvartal, hvilket tyder på, at det markante fald, vi oplevede i årets første kvartal, ikke bliver retningsgivende for året som helhed,” siger partner hos RED, Lior Koren.

Boligtransaktioner er, trods dårligt første kvartal, mindst påvirket

Den nedgang, vi i årets første kvartal oplevede i salget af boligejendomme, er stagneret i årets andet kvartal og ligger kun 4% under niveauet fra andet kvartal 2018.

Sammenligner vi første halvår 2019 med første halvår 2018, er boligvolumen faldet med 28%, mens aktiviteten i både kontor og retail er faldet med over 40%. Handlen med boligudlejningsejendomme er dermed mindre påvirket af nedgangen i volumen, og er fortsat det største segment med over halvdelen af den samlede ejendomshandel.

Tre udenlandske investorer står for en tredjedel af boligtransaktionerne

I boligsegmentet har særligt tre udenlandske investorer været dominerende med ca. 33% af investeringsvolumen. Franske Axa står for 14% af boliginvesteringerne i Danmark, mens Heimstaden og Blackstone står bag hhv. 12% og 7%. Axa har dermed med en markant entré i boligsegmentet hensat Heimstaden til andenpladsen efter flere kvartaler som den største boliginvestor.

Flere store handler på vej

Der blev i de første seks måneder af 2019 faktisk gennemført flere handler i alle segmenter end i samme periode i 2018 – men handlerne var gennemsnitligt mindre. Hvor der i første halvår 2018 blev gennemført fem handler samlet for alle segmenter med en værdi over € 100 mia. eller ca. 745 mia. kr., er der endnu ikke gennemført en handel med en enkeltejendom over denne værdi i 2019.

”Markedet har de seneste seks måneder været ganske aktivt, men vi mærker naturligvis fraværet af de helt store transaktioner, der normalt er drivende for årets volumen. Vi har dog kendskab til en del markante ejendomme i pipeline – hos os såvel som kolleger i branchen – som ventes solgt i løbet af årets sidste seks måneder,” siger Lior Koren.

Samtidig betyder den meget lave rente, at det fortsat er attraktivt at investere i fast ejendom. Et aktiv, som til dels er inflationssikret og som genererer et løbende afkast i modsætning til de fleste øvrige aktivklasser.

”Med en rekordlav rente, mere kapital end nogensinde til rådighed og en del af de rigtige produkter på vej i markedet, tror vi på et bedre andet halvår og især mere aktivitet fra de udenlandske investorer”, siger Lior Koren og indikerer en samlet transaktionsvolumen på ca. 60 mia. kr.

Læs Investment Update Q2 2019 her